11/05/2012

A Redskins-szabály beleszól a választásokba

Az egész Államok, sőt az egész planéta a holnapi napra, azaz az elnökválasztásra készül, úgyhogy mi sem mehetünk el mellette. Persze ezt is a sport szemüvegén keresztül vizslatjuk meg. a Chest Bump szerint Mitt Romney költözik a Fehér Házba. De ez nem azt jelenti, hogy neki szurkolnánk.

Az NFL vasárnapi fordulójában a Washington Redskins meglepően egyoldalú meccset játszott a Carolina Panthers csapatával. A FedEx Field-re kilátogató nézők az utóbbi két szezon meghatározónak ígérkező talentumának különcsatája mellett politikai szimpátiájának megfelelően is szurkolhatott.

A Demokrata Párt hívei (félretéve mindenféle rajongói attitűdöt) egyaránt az RG3 irányította Redskinsnek szurkolt. Az fix. Ugyanis a címben már emlegetett szabály szerint ha a fővárosi alakulat hazai pályáján az elnökválasztás előtti utolsó meccsén nyer, akkor annak a pártnak a jelöltje masírozhat be a Pennsylvania Avenue 1600-ba, amelyik az előző választáson is a legtöbb szavazatot kapta. Keddre vetítve ez Barack Obamát jelenti. 18-ból 17szer ez bejött, sőt. Arról az egy "kivételről" kicsit később még lesz szó.

Obama és a Giants. A jelen. És a jövő? (fotó: Getty Images)
Vagyis gyaníthatóan New York-i, philadelphiai csoportriválisok demokrata elkötelezettségű hívei vasárnap félretéve mindent a hazaiaknak szurkoltak. A dallasiakat nem említem meg külön, hisz arrafelé nagyítóval kell keresni Obama-híveket. 

Az ország másik fele pedig a nem túl szerény, bár idén kimondottan pocsék formát prezentáló Cam Newton vezette Pantherst támogatta, hisz az azt vetítené előre, hogy a korábbi Massachusetts-i kormányzó nyeri a holnapi voksolást.

Arra azért kíváncsiak lettünk volna, hogy mily' tudathasadásos állapotban lehettek az R&R-ek (no nem a rock 'n' roll-ra gondoltunk, hanem a Redskins és Romney sikerében egyaránt bízókra).

Az eredményt tekintve a Republikánus Párt hívei hátradölhetnek: a Panthers meglepően könnyed, 21-13-as győzelmet aratott a lassan playoff-reményeknek is búcsút inthető Redskins felett.

Szóval ez a Redskins-szabály egyszer nem működött. Vagyis pontosabban akkor is működött, hisz 2004-ben a Green Bay Packers 28-13-ra nyert, vagyis George W. Bushnak kellett volna - stílszerűen - kicsomagolnia, míg demokrata vetélytársának, John Kerrynek pedig be. Azonban, mint tudjuk nem így történet. Igaz ha úgy nézzük, a 2000-es választásokon az ugyancsak demokrata Al Gore összesítve több voksot kapott, mint Bush Jr., de az ún, elektori-rendszer miatt ez nem igazán számított. 
Vagyis a Redskins-szabály ebben az esetben is működött: kikaptak a rézbőrűek, ergo az előző választáson legtöbb szavazatot begyűjtő párt el is bukta a következőt.  


(forrás: washingtonpost.com, sbnation.com)