11/09/2012

Válságban a trójaiak

Manapság rájár a rúd az USC Trojans focicsapatra. Gondolom sokan emlékeznek az AP preseason ranking-jéra, ahol Matt Barkley és alakulata még a No1. pozíciót foglalta el. Ma pedig már csak a 21.-ek. Mit is várnánk zsinórban két vereség után? Mondjuk azt legkevésbé, hogy szándékosan még csaltak is. Van ennél lejjebb?

A trójaiak vesszőfutása a 3. héten kezdődött, amikor az örök rivális Stanford Cardinal Luck nélkül is legyalulta őket (14-21). Két hete az Arizona Wildcats ellen szórakoztak el a meccset Tucsonban (36-39). Múlt hétvégén pedig saját pályán az Oregon Ducks (51-62) törölte fel vele a padlót.

Árnyék vetült rájuk (fotó: Getty Images)
Mindemellett folyton a lapok címoldalára kerülnek: napokig rugózott a sajtó Lane Kiffin vezetőedző és Barkley - feltételezett - nézeteltéréséről, vagy éppen arról, hogy a Trojans a legdurvább csapat az egész egyetemi szinten. Mondjuk ebben van is valami.

Erre a héten megint a középpontba sikerült evickélniük magukat: ki kellett rúgniuk az egyik ún. diák menedzsert, aki valószínűleg önszántából leeresztett öt meccslabdát is az Oregon elleni derbi során. Ennek azért van jelentősége, mert ha egy labda könnyebb, akkor azt értelemszerűen könnyebb eldobni, és el is kapni. 

Azt tudni kell, hogy az NCAA-ben minden csapat használhat ún. saját labdát támadásai során, de azoknak természetesen meg kell felelniük a sztenderdeknek. Na, a dél-kaliforniaiak ennek az előbb taglalt okokból nem feleltek meg.

Azóta megy a szerecsenmosdatás. Az egyetem azonnal befizette a büntetést, és nem győzött elnézést kérni. A megtévelyedett alkalmazottat, aki az egyetem szerint egyedül, csakis egyedül döntött (!) a csalás mellett, pedig a hét közepén el is bocsátották.

Kiffin ugyan minden egyes alkalommal összeesküvés-elméletekről beszél, de azért engedtessék már meg nekünk, hogy éljünk a gyanúval. Kis idő kell míg kiürül az a keserű íz a szánkból.