5/27/2012

Az Indy500 elé

Vasárnap a technikai sportok szerelmesei csak úgy kapkodhatják a fejüket. Két tradicionális versenyt is végigszurkolhatnak. Az óceán egyik végében a hercegi F1-s futamot, a másikon meg az Indy500-at. Gentleman, start your engines!

Mi, minthogy az amerikai sportokkal foglalkozó blog lennénk, ezért az egyik leginkább várt IndyCar-versennyel, az Indianapolis 500-zal kívánunk foglalkozni. Ha valaki további érdekességekre kíváncsi látogasson el testvérblogunkra.

Amit illik tudni, hogy az IndyCar egy együléses open-wheel, azaz nyitott karosszériás versenysorozat. Az idei szezon 16 futamból áll, melynek többségét az Államokban rendeznek meg (Kanada, Brazília és Kína is vendégül látja a mezőnyt).

A legendás téglasor (fotó:guyrhodes.com)

Az idei sorban az ötödik futam otthona az 1908-09-ben épített 2.5 mérföldes (~4 km) hosszú Indianapolis Motor Speedway. Az egész sorozat névadója. Ergo legfontosabb állomása. Az 500 mérföldes (innen ered a névben lévő 500-as szám) versenyt rendszerint 400 ezren szurkolják végig a helyszínen.
Igaz népszerűsége egyre csak kopik (ahogy az egész sorozat ezzel kényszerül szembesülni). Például a tavalyi futammal egyidőben megrendezett charlotte-i NASCAR-közvetítés televíziós mutatói is magasabbak voltak

Az amerikaiak 2006 óta, amikor Sam Hornish Jr. világbajnok lett, várnak hazai bajnokra. Igaz akkor is csak több futamgyőzelme miatt szerezhette meg a hazai srác a címet az azóta tragikusan elhunyt Dan Wheldon ellenében. 
Jelen pillanatban is egy külföldi, jelesül az ausztrál Will Power áll az élen (Penske Racing). Csapat- és honfitársa, Ryan Briscone pedig megszerezte a mai Indy500-as pole-ját. Ami, amúgy már csak magában 1 M $-t hozott a konyhára! 

Hogy a több F1-et is megjárt menővel (Takuma Sato, vagy éppen a rekorder Rubens Barrichello) felálló mezőnyből ki locsolhat tejjel a dobogó tetején, az hamarosan kiderül. 
Igen, jól van odaírva, itt pezsgő helyett tej fog folyni. Ennek a bizarr hagyománynak eredete 1936-ig vezethető vissza, amikor a győztes Louis Meyert a helyi tejszövetkezet elnöke rajtakapta, amint a diadal után épp tejet iszik. A roppant leleményes elöljáró azonnal felismerte a dologban lévő reklámértéket. Onnantól igyekeztek tejet itatni a futamgyőztesekkel. 1956-tól pedig hivatalosan is a hagyomány része.
Arról nincs hír, hogy olyankor mi a teendő, ha a győztes laktózérzékeny.