5/28/2012

Egykori leganda fia a Bruinsnál

Chris Bourque személyében egy korábbi bostoni legenda fiát sikerült az NHL-es Bruinshoz csábítani. 

A 26 éves Chris Bourque a Washington Capitalstól érkezik ahhoz az alakulathoz, ahol édesapja, Ray Bourque igazi legendává vált. A kiváló kanadai Hall of Famer védő 1979-2001 közötti pályafutása alatt 21 szezont nyomott le a massachusettsi alakulatnál. Az utolsó két évében pedig a Colorado Avalanche-t szolgálta. 2004-ben választották be az NHL halhatatlanjai közé. 

Az apa, Ray Bourque (fotó: si.com)
Profi pályafutása után legendás 77-es számú mezét visszavonták mindkét csapatánál. Ez, mármint, hogy valakinek mezszámát több klubnál is visszavonultatják, mindösszesen hatan mondhatják el magukról (többek között ilyen Wayne Gretzky, vagy éppen Patrick Roy). 

Az idősebb Bourque visszavonulása után is maradt Bostonban, ahol számos helyi jótékonysági szervezetnél segítkezik, valamint 2005 novembere óta a Bruins tanácsadójaként tevékenykedik. Lehet, hogy volt abban is némi szerepe, hogy Chris nevű fiát idecsábítsák.

Akinek  pályafutásában jóval több a cikk-cakk, mint az édesapjáéban. A 2004-es drafton 33. overallként került a Capitalshoz. Ott nem fért be rögtön az elsőcsapatba, ezért kölcsönadták az AHL-be, előbb a Portland Pirates-nek, majd a Hershey Bears-hez, hogy tovább pallérozódjon. Utóbbi állomásán már 73 meccsén 27 gólt szorgoskodott össze. vagyis megnyílt az út az NHL felé.

Visszatért anyaegyletéhez, de nem igazán tudott gyökeret ereszteni, ezért a következő, a 2009-10-es szezonban már a Pittsburgh Penguins-nél próbálkozott. Itt mindösszesen 20 meccset játszott, majd újra az AHL-es Bearsnél találta magát.

Ezután Európába tette át székhelyét. Előbb a KHL-ben, Oroszországban próbálkozott. 2010 júliusában az Atlant Moscow Oblasthoz írt alá, hogy pár hónappal később már a svájci HC Luganonál kergesse a pakkot. 

E kis intermezzo után ismét a Capitalshoz kötelezte el magát, hogy Peter Chiarelli a Bruins GM-je most szombaton bejelentse a cserét. Ugyanis cserébe a fővárosba került a bostoniak másik kanadai centere, Zach Hamill, aki mindösszesen 16 meccsen szerepelt ebben a szezonban.
Kíváncsian várjuk, hogy sikerül-e gyökeret eresztenie édesapja klubjában. 

A fiú, Chris még Capitals-mezben (fotó: wikipedia.org)