9/04/2012

Az NHL legfiatalabb csapatkapitánya

A Colorado Avalanche mai nap során bejelentette, hogy csatárát, Gabriel Landeskogot nevezi ki a csapat kapitányának. A 19 éves és 286 napos játékos ezzel a liga legfiatalabb vezérévé vált.

Joe Sacco, a csapat vezetőedzője azután fordult az ifjú reménység felé, hogy a korábbi CSK,  Milan Hejduk tájékoztatta az edzői teamet, hogy a továbbiakban nem szeretné ezt a posztot betölteni.

Az idei NHL Awardson, a díjával (fotó: vancouversun.com)
Az NHL történetében a rekordot eddig Sidney Crosby tartotta, aki 19 évesen és 297 naposan lett a Pittsburgh Penguins csapatkapitánya 2007. május 31-én. Vagyis Landeskog kinevezésével 11 napot verte rá a pingvinek mai napig egyik legnagyobb értékére.

A stockholmi születésű fiatalember a harmadik a franchise történetébe, aki európaiként büszkélkedhetett ezzel a címmel. A szlovák Peter Statny, illetve a fent emlegetett cseh Hejduk után. 

Azt nem árt tudni Landeskogról, hogy fiatal kora ellenére, már rendelkezik tapasztalatokkal ezen a téren is, hiszen a Kitchener Rangersben (OHL, kanadai juniorbajnokság) 2010 októberében, 17 évesen (!) nevezték ki csékának. Nem csak a valaha legfiatalabb vezetője lett a Rangersnek, hanem az első tengerentúli is egyben. Természetesen hazája korosztályos válogatottjának is a csapatkapitánya.

A tavalyi szezon előtt draftolta az Avalanche első körösként (2. overall) és meg is szolgálta a bizalmat: 82 meccsen 52 pontot szorgoskodott össze (22 gól/ 30 assziszt). S, akkor az egyéb lenyűgöző statisztikai adatairól nem is beszéltünk (csak egyet emelnénk ki: 270 (!) lövési kísérletével franchise újoncrekordot döntött, az NHL történetében pedig a második helyre lett elég). Így érthető, hogy miért érdemelte ki az év újonca díjat (Calder Memorial Trophy) idén.

(forrás: nhl.com)