11/09/2012

Német hangár az amerikai egyetemi kosár középpontjában

Ma kezdetét veszi az NCAA Basketball is. Vagyis az egyetemi kosárlabdában is palánk alá vonulnak a fiúk. Méghozzá egy egzotikus helyen: Németországban, a ramsteini légibázis ezen alkalommal átalakított hangárjában veselkedik egymásnak a Michigan State Spartans és a Connecticut Huskies.

Még a nyáron döntött az NCAA arról, hogy ezzel a mérkőzéssel, ill. azzal a megtiszteltetéssel, hogy náluk kezdődik az egész egyetemi kosár szezon fejezik ki hálájukat a hazájukat szolgálóknak, az Államokban igen nagyra becsült, ún. Veterans Day-en.

Adreian Payne azt prezentálja,
miben fognak szerepelni
(fotó: Getty Images)
A meccs érdekessége már a helyszínen kívül, hogy amikor az MSU és a UConn összecsaptak, akkor az egyikőjük biztosan harcban volt a nemzeti bajnoki címért is. Ez eleddig mind a négy alkalommal meg is történt. Egymás között 2-2-vel állnak, a bajnoki címeket tekintve - legalábbis ezeket az éveket vizsgálva - a Huskies 2-1-el visz.

A mérkőzés esélyese az AP preseason raking-jén 14. helyre rangsorolt Spartans, ahol komolyabb változások nem történtek. A UConn viszont számos tehetségét elvesztette (van, aki az NBA-ban tolja azóta, pl. Andre Drummond a Pistons centere), s így nem is fért fel az AP listájára, de azért van kire figyelni. Példának okáért az újonc guardra, Omar Calhounra, vagy a visszatérő Ryan Boatrightra. A szakértők szerint mindkét gárda képes lehet arra, hogy meghaladják az elvárásokat, de a Final Four-ról nem igazán lehet szó. Bár, ki tudja...

A mérkőzésre közép-európai idő szerint este 11.30-kor kerül sor. Mielőtt még valaki besértődne, hogy ily' lehetetlen időben kezdődik a meccs, szólnánk még egyszer, hogy ezzel nem a vén kontinenst akarják közelebb hozni az egyetemi kosárhoz. Hanem - nem győzzük hangsúlyozni - az országuktól messze szolgáló katonák előtt kívánják így leróni tiszteletüket.

Az a szerencsés kb. 3000 fős katona (és hozzátartozója) bizonyára nagyon fogja élvezni az első európai NCAAB-meccset.