11/01/2016

Meglesz a hetedik meccs?

A Chicago Cubs csapatát a '79-es Pittsburgh Pirates inspirálhatja, ugyanis legutóbb 37 éve sikerült úgy nyernie egy csapatnak World Series-t (WS), hogy állt 1-3-mal is, és az utolsó két derbit kénytelen volt idegenben lejátszani.

A CHC az ötödik meccsen vasárnap este 3-2-re verte a Cleveland Indianst a jó öreg Wrigley Field-en. Kiharcolva így a Game 6-et, és visszaterelve a sorozatot az Ohio-i nagyváros Progressive Field-jére. 

Mindösszesen öt csapatnak sikerült megnyernie a WS-t 1-3-ról, a 2-3-2-es formáció 1925-ös bevezetése óta. Az első pont a Bucs volt '25-ben, az utolsó meg hat évtizeddel később a Kansas City Royals. Azonban ebből az ötből három, a 1958-as New York Yankees, a '68-as Detroit Tigers és a '79-es Pirates is kénytelen volt a hazai pálya előnyét nélkülözni a végső két összecsapáson.

Willie Stargell (bal) és Bill Robinson előbbi HR-ja után '79-ből (blackandgoldworld.blogspot.com)

A statisztika szerelmesei pedig innentől élvezkedhetnek: A 37 éve levezényelt comeback óta hét csapat, amelyek 3-2-vel érkeztek hazai pályára, az utolsó meccsen, de nyert (az áldozatok között van a '97-es Indians is). Hat pedig már mindent eldöntött a Game 6-ben. Ebben reménykednek a mai hideg Cleveland-i éjszakában összesereglő népségek is. (Mekkora parti lenne a kora nyári Cavs-siker után!)

Az összképet tekintve az a helyzet, hogy  a matek egy ilyen bulinak kedvez, ugyanis, '25 óta 64 csapat vezetett 3-2-re a 6. meccs előtt, amiből 43 (67%) meg is nyerte az egészet. Természetesen ez azt jelenti, hogy 21 klub pedig visszajött a meccsbe és nyert is. De ismétlem magam, csak három volt, aki annyira csehül állt, mint a Cubs vasárnap előtt.

Azért abban is biztos vagyok, hogy - főleg Clevelanben - sokan emlékeznek arra, hogy volt egy nagydöntő nem is olyan rég, ahol ők álltak 1-3-ra és bizony összejött a gyűrű. 

forrás: mlb.com