12/08/2016

Sirályság Cubs-fannak lenni

Úgy látszik, a Cubs idén mindent visz. Most az egyik mértékadó szórakoztatóipari brandek listájának az élére lőtte magát a World Series idei győztese.

A 2015 óta a Time Inc. tulajdonában álló, a tengerentúlon igencsak népszerű FanSided szórakoztató és sport híroldal Fandom 250 elnevezésű listája egy bonyolult algoritmus szerint épül fel: Elsősorban természetesen a rajongók száma, azok szenvedélye, minősége (jelentsen ez bármit is) és ún. élettartama alapján. Erre a listára gyakorlatilag bármi, ami cool az felkerülhet, sportfranchise-ok, hírességek, cégek, televíziós műsorok, de még kitalált karakterek is. Elég színes és szórakoztató kis lista született (nem csak) a 2015-ös évről.

Van itt kérem szépen, az HBO idei gigamega sorozatától a popkultúra örökbecsű fenoménjain The Kardashianson (34) át a megválasztott amerikai elnökig (20) minden. Azonban az élen a 108 év után ismét a csúcsra kúszott Chicago Cubs áll.

Tekintettel arra, hogy mi egy sportbuzi, azon belül is amerikai orientáltságú blog lennénk, figyelmünket azokra a ligákra, azokhoz a ligákhoz kapcsolódókra vetnénk. Sz'al az MLB jelenlegi császára megérdemelten került (itt is) a trónra, ugyanis azok a szurkolók, akik ennyit vártak egy újabb sikerre, azok megérdemlik itt is a süvegelést.

Az első ötbe becsúszott az amerikai Fradi, vagyis az NFL aktuálisan legizmosabb csapata, a Dallas Cowboys, akiknek az előkelő helyezésük bizonyosan arányban áll idei remekléseikkel. Majd 8-9. helyen egymást követi Ohio két gyöngyszeme, az egyetemi Buckeyes és LeBron James. A legrangosabb NBA-csapat azonban a Golden State Warriors lett (15). Jól jelzi a negyedik májer liga rangját, hogy az NHL élcsapata a Pittsburgh Penguins - aki szintén bajnok lett az idén - "csak" a 70. helyre ért oda. Igaz maga mögé utasított a komplett NASCAR franchise-t (71) az egész amerikai politikai palettát (republikánusok 96, demokraták 97), vagy éppen a szurkolóik fanatikusságáról ismert Philadelphia Eagles-t is (149).

Azért a mellett sem mennénk el, hogy a Top25-be még egy MLB (New York Yankees, 25), két NFL (Green Bay Packers 21, Pittsburgh Steelers 23) csapat, és két egyetemi alakulat (az idén footballban fasorba sem jutó Notre Dame Fighting Irish 17, és az idén footballban ismét koronázásra esélyes Alabama Crimson Tide 22) is beverekedte magát. Vagyis három NFL-csapat és ugyanennyi egyetemi sportszervezet, két MLB-résztvevő, meg egy NBA-tag, plusz KingJames van az elit elitjében.

A teljes lista itt nézegethető.