10/17/2018

A Chargers nem igazán van otthon LA-ben

Hétről hétre látjuk, hogy nem egészen komfortos a Los Angeles Chargers számára az új, ideiglenesnek szánt otthona, a StubHub Center. Megdöbbentő adatok következnek.

Mint tudjuk, a Chargers 2016-ban az ingatlanfejlesztő tulaj, a napokkal ezelőtt elhunyt Alex Spanos nyomásgyakorlása hatására tette át székhelyét San Diegóból az Angyalok Városába. Annak ellenére, hogy az egykoron LA-ben megfordult franchise-ok közül az övék ágyazódott be legkevésbé a helyi fanok körében.

Ez lenne a hazai pálya?
Ennek meg is lett az eredménye, a tavalyi szezon hazai meccseit úgy tolta le a Chargers, hogy gyakorlatilag minden meccsen a vendégszurkolók voltak túlsúlyban. Tekintsük el az utolsó fordulóbeli Raiders-meccstől, mert az a franchise Los Angelesben valószínűleg mindörökké népszerűbb lesz, de egészen megdöbbentő képet nyújtott a keleti parti (!) Philadelphia Eagles elleni hazai pálya a 4. héten, ahol a becslések szerint több mint 70%-ban annak szurkolói tomboltak a lelátókon.

Ami igazán megdöbbentő, hogy a Chargers a 27 ezres, labdarúgásra specializált arénát sem képes megtölteni.  Az MLS-ben szereplő Galaxy idén 22246-os nézőszámot produkál, míg az NFL-es klub 4-2-es mutatóval, top 10-es offense-zel, Bosa-mentes, de így is életképes defense-zel képes volt erre ráverni 3124 látogatót. Úgy, hogy a második leggyengébb számokat felmutató franchise, a Raiders is dupla ennyivel, átlagosan 53622-vel szerénykedhet! Vajon, hogy fog mindez kinézni a 2020-ra tervezett 70, de akár 100 ezresre is bővíthető stadionban?

Valószínűleg sehogy. A héten az NFL tulajdonosai és vezetői New York-i ülésükön immár hivatalosan is kifejezték aggodalmaikat a franchise LA-i jövője miatt. Ami egyenesen vezethet kifelé a nyüzsgő kaliforniai metropoliszból. Hogy hova? Hát, lehet, hogy vissza az USA nyolcadik legnagyobb városába, esetleg Londonba... Ki tudja?