12/30/2018

Válságban a Pac-12

Az egyetemi kosárlabda történetében a 21. század legrosszabb decemberi statisztikáit sikerült összehoznia a Pac-12 konferenciának. Sosem látott mélységbe süllyedt az egykoron szebb napokat látott csoport.

Azt nem árt leszögezni, hogy a Pac-12 beceneve - roppant szerényen - mindösszesen annyi, hogy a "Bajnokok Konferenciája". Erre az elnevezésre magyarázatként szolgál, hogy ők több nemzeti címet birtokolnak, mint bármely más konferencia. Messze még a tavasz, de a decemberi tevékenységük révén sejthető, hogy a bajnoki címek számát nem idén, oh, bocsánat, jövőre fogják gyarapítani.

Úgy, hogy az USC Trojans csak ma játszik, a szégyenteljes szombati öt zakóval sikerült olyan statisztikát elérni, amire az elmúlt két évtizedben nem volt példa: Az ún. Power 5 konferenciák közül még egyetlen sem ért el .600 alatti győzelmi mutatót. Na, ezt sikerült mélyen (.514!) alul múlni 38-36-os mutatóval.

Nem csak a Sun Devils van gödörben (fotó: AP)
A válságot mindennél jobban prezentálja, hogy a héten 17.-nek minősített Arizona State Sun Devils szombaton hazai pályán szenvedett gyalázatos vereséget a nem éppen sportolóiról ismert Ivy League tag Princeton Tigerstől. Meg is lesz a jutalmuk, jövő héten már hiába keressük a nevülket az AP Top25-ben. Ezzel pedig az utolsó Pac-12 mohikán tűnt el a rangsorból. Vagy ott van a tizenegyszeres bajnok, a UCLA Bruins, amely zsinórban négy, átlagosan 15 pontos vereséget izmozott össze olyan acélos ellenfelekkel szemben, mint a Ohio Valley Conference-t (!) erősítő Belmont Bruins-szel szemben.

Sokat elmond az elmúlt évtizedek Pac-12 válságáról, hogy az utóbbi 20 esztendő öt legrosszabb decemberi produkciói közül három is a "Bajnokok Konferenciájához" köthető.      
forrás: ESPN